Alune: generalitati si caracteristici

Alune: generalitati si caracteristici
   Alunele sunt preferate de oameni atunci cand vine vorba despre intampinarea oaspetilor. Probabil nu doar o data vi s-a intamplat sa mergeti in vizita la o cunostinta si sa fiti servit cu alune. Gustul lor este extrem de placut si sunt foarte potrivite pentru gustari la diverse evenimente sau in cazul vizitelor. O punga cu alune pe care sa o aveti permanent in casa va poate salva in multe cazuri de vizite neasteptate.

   In ultimii ani, popularitatea alunelor a crescut extrem de mult. Daca inainte puteau fi gasit pe raioanele supermarket-urilor, acum aproape orice magazin mixt sau magazin alimentar il au in oferta lor. Tocmai datorita cererii mari, in necesarul de marfa si aprovizionari s-a mai adaugat un produs pe lista.

   Sunt deci, alimente usor de gasit. Forma in care le veti identifica poate fi cea naturala sau prajite, cu sau fara ados de sare. In functie de gusturile dumneavoastra, puteti alege varianta care va place mai mult. De asemenea, alunele pot fi gasite si in mixuri – combinatii de mai alune cu caju, fistic sau migdale.

   Dar pe langa gustul placut, alunele au de fapt foarte multe beneficii pentru organism. Printre proprietatile generale pe care le au nu lipsesc cantitatile considerabile de lipide monosaturate, saturate si polinesaturate, fibrele alimentare, vitaminele A si C, calciu, fier, magneziu si potasiu. Fiecare din elementele regasite in alune sunt extrem de utile pentru organism si ii aduc acestuia un aport considerabil din necesarul zilnic.
 

Consumul de alune previne aparitia calculilor biliari


   Chiar daca in momentul in care sunt consumate sau in perioada imediat urmatoare, alunele nu isi demonstreaza utilitatea, nu inseamna ca aceasta nu exista. Alimentele sanatoase pe care le mancam si care au valori nutritionale importante pentru organism, nu actioneaza ca o pastila pentru cap. Pe aceasta o luati atunci cand aveti dureri si in cateva zeci de minute nu mai resimtiti migrena.

   Fructele si nucile, desi bogate in substante extrem de importante nu actioneaza in acelasi mod. Prin consumul lor se evita anumite riscuri si nu se trateaza decat deficitul substantelor din organism. Atfel ca, efectele pozitive ale consumului de alune si de alte nuci sau produse sanatoase si bogate in minerale si vitamine se vede o data cu trecerea timpului.

   Prevenirea aparitiei calculilor biliari este una dintre descoperirile pe care cercetatorii americani le-au facut despre consumul de alune. Efectul de scadere al colesterolului „rau” pe care il au alunele pentru organism este motivul principal pentru care calculii biliari sunt tinuti la distanta.
 

Principalii nutrienti din alune


   In cazul in care nu aveti o contraindicatie din partea medicului specialist sau nu sunteti alergica la alune, ele sunt o sursa bogata de biotina care s-a dovedit a fi extrem de importanta pe parcursul sarcinii. Cupru este un alt nutrient din componenta alunelor si a nucilor in general si este recunoscut pentru efectele pe care le are asupra inimii. De asemenea, preventia unor afectiuni cardiovasculare se face prin intermediul unui nivel ridicat de cupru in organism.

   Tot legat de reducerea riscurilor bolilor de inima este si vitamina B3, regasita si ea in alune. Pentru functionarea muschilor si a sistemului nervos, vitamina B1 ajuta celulele corpului in procesul de transformare a carbohidratilor in energie. In ceea ce priveste fosforul, acesta este recunoscut ca avand un rol esential in intretinerea tesuturilor corpului.

   O sursa consistenta de nutrienti, alunele joaca un rol important, alaturi de celelalte alimente pe care le consumati. Este important sa intelegem ca un stil de viata sanatos nu se mentine prin alternarea alimentelor sanatoase cu cele nesanatoase.

   Daca singurul aport de cupru si vitamine pe care il aduceti organismului este dintr-o portie de alune, nu va asteptati ca toate cele enuntate anterior sa se manifeste in corpul dumneavoastra. Pentru a putea beneficia de un organism sanatos trebuie sa ii oferiti tot ceea ce are nevoie in doza zilnica recomandata de medicii specialisti. Alunele, precum si celelalte nuci sau fructele sunt doar o modalitate prin care sa suplimentati necesarul zilnic de substante, dar esentiale raman principalele mese ale zilei.
 

Alunele pot reprezenta o gustare potrivita


    Avand in vedere usurinta cu care le putem gasi la rafturi, alunele reprezinta o gustare de exceptie. Fie ca vorbim despre gustarile dintre mese sau despre un drum lung in care nu ne permitem sa facem prea multe opriri, alunele pot fi un aliat potrivit. Mentin satietatea pe o perioada destul de lunga de timp si, in plus, alunga si poftele de dulce.

   In cazul in care alegeti alune prajite si usor sarate, aveti avantajul ca veti consuma o cantitate mai mare de lichide. Astfel de stimulente sunt potrivite pentru persoanele carora le este foarte dificil sa consume cel putin doi litri de apa zilnic. Este bine cunoscut faptul ca daca consumati alimente sarate simtiti nevoia de a bea foarte multa apa.

   Totusi, trebuie sa luati in calcul faptul ca aportul nutritional prezentat anterior este in cazul alunelor aflate in starea lor naturala. Chiar daca nu sunt la fel de usor de consumat, prin prajirea in ulei alunele mai adauga cateva elemente nu tocmai potrivite pentru organism. Aici cu atat mai mult puteti avea de suferit daca prajirea alunelor a fost facuta intr-o cantitate mare de ulei. Acest lucru il puteti intelege in functie de senzatia pe care o aveti cand le luati in mana.
 

Retete diverse cu alune


   Pe langa faptul ca pot fi consumate ca atare, alunele se pliaza in foarte multe retete ale bucatariei culinare internationale. De la sosurile de alune din bucatariile franceze, la trufele de ciocolata sau indragitele praline, acest element este extrem de prezent.

   Unul dintre cele mai apreciate produse este untul de arahide. Pe langa faptul ca este la indemana tuturor, pentru ca poate fi gasit fie in magazine fizice, fie in cele online, untul are si un gust inedit. Diversele modalitati de servire sunt doar un plus care intregesc setul de motive pentru care este atat de popular. De la briosele preparate in cuptor, la popularele clatite clasice sau cele americane, sau chiar painea prajita de la micul dejun, untul se incadreaza perfect in toate contextele.




 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!