Tipuri de alune

Tipuri de alune
   Originare din America de Sud, alunele s-au raspandit cu repeziciune in comunitatile traditionale locale, urmand sa fie raspandite si in alte tari o data cu exploratorii portughezi si spanioli. In Statele Unite ale Americii, alunele si-au identificat succesul in secolul al XIX-lea prin prisma a doua personalitati. George Washington Carver a incurajat fermierii sa inlocuiasca plantatiile de bumbac cu cele de alune, creand peste 300 de moduri in care alunele pot fi utilizate.

   Datorita valorii proteice bogate, la sfarsitul acestui secol, o pasta special creata din alune a fost recomandata pacientilor. Untul de arahide din zilele noastre poate fi asemanat cu aceasta pasta, oferind si in prezent persoanelor o sursa bogata in proteine si carbohidrati. Extrem de preferat de consumatori, untul de arahide a devenit foarte popular pe raioanele hypermarket-urilor, supermarket-urilor si chiar a micilor magazine alimentare. Cei mai importanti producatori comerciali care furnizeaza produse pe baza de alune sunt China, Statele Unite ale Americii, India si Indonezia.

   Consumul de alune a atins in ultimul deceniu un apogeu. Din ce in ce mai multe persoane au identificat proprietatile alunelor si beneficiile cu care consumul acestora vine la pachet. Numeroase retete de prajituri au fost adaptate, iar altele au fost inventate, avand ca principal ingredient aluna. Gustul este deosebit de placut, astfel ca au ajuns foarte repede la sufletul consumatorilor.
 

Tipuri de alune


   Alunele sunt de doua tipuri: arahide (alune de padure) si alunele de pamant. Din punct de vedere botanic, cele doua tipuri existente de alune se diferentiaza prin apartenenta la categorie – arahidele fiind considerate leguminoase, pe cand, alunele de pamant sunt incadrate ca fiind oleaginoase.

   Verile calduroase, iernile umede si ploile abudente sunt caracteristicile perfecte ale climei in care se alunele de pamant cresc si se dezvolta cel mai bine. Acest tip de alune este fructul unui copac cu un frunzis des si o tulpina subtire, fructul fiind tare.

   Fructele coapte se culeg si se vor lasa in aer liber pentru a se usca pe o perioada de 3 zile. Frunzele uscate de pe fruct se vor scoate dupa aceste 3 zile, ulterior fiind necesare alte 7 zile la uscat. Gustul aromat al alunelor poate fi conservat prin pastrarea intacta a cojii pana in momentul consumului, iar procesul de maturare sa fie complet si corect.

   Arahidele sau alunele de padure sunt similare ca si aspect cu pastaile. Conditiile in care aceste alune cresc sunt diferite fata de arahide. Acestea au nevoie de temperaturi de aproximativ 30-40 de grade pentru a germina si de aproximativ 25-30 de grade pentru a planta sa aiba parte de o dezvoltare propice.

   Acest tip de alune creste in pamant, iar timpul de la insamanatare pana la recoltare este de 5 luni. De asemenea, alunele de pamant vor avea nevoie de o perioada in care sa se usuce. In acest caz, termenul necesar pentru o aroma deosebita este de aproximativ 4 saptamani.

   Atat arahidele, cat si alunele de pamant au numeroase beneficii pentru organism datorita valorilor nutritionale pe care le au. Minerale, precum fosfor, zinc, fier, calciu si vitamine – C, B1, B2, B3, B6, D, E sunt doar cateva dintre valorile pe care arahidele le au.

   O portie de 100 de grame de alune crude vor aduce un aport organismului de 60% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B9, 75% din vitamina B3, 53% din vitamina B1, 84% mangan, 54% fosfor, iar lista valorilor poate continua. Pe langa beneficiile evidente pe care le au alunele de padure si alunele de pamant, ele sunt consumate de persoane si pentru gustul placut. De asemenea, sunt si o modalitate foarte buna folosita pentru servirea invitatilor sau pentru degustare in cadrul evenimentelor festive.
 

Proprietatile terapeutice ale alunelor de padure


   Sanatatea inimii depinde foarte mult de nivelul de antioxidanti, nutrienti si acizi grasi pe care organismul ii asimileaza. In acest sens, alunele sunt recunoscute ca fiind o modalitate potrivita de a aduce valori considerabile care sustin sanatatea inimii precum si reglarea nivelului de colesterol.

● Pierderea in greutate
   Arahidele sunt o sursa energetica bogata. Deseori sunt folosite in cadrul dietelor, fiind un mijloc prin care sa mentineti senzatia de saturatie (plenitudine) pe o perioada lunga de timp. Gustarile dintre mese pot fi inlocuite cu o portie de arahide, astfel evitand sa consumati alimente nesanatoase, dulciuri sau alimente bogate in conservanti alimentari.

● Previn calculii biliari
   Consumul frecvent de arahide este considerat responsabil pentru reducerea riscului de aparitie a calculilor biliari. Datorita aportului considerabil de fosfor, atat femeile, cat si barbatii pot tine la distanta afectiunile generate de calculii biliari.

● Scad nivelul de zahar din sange
   In acest sens, nu doar arahidele sunt o forma prin care va puteti stabiliza glicemia, ci si untul de arahide. Servite la micul dejun sau pe parcursul zilei, prin intermediul magneziului si al uleiurilor sanatoase din compozitie, alunele de padure pot reduce considerabil riscul de diabet zahar (de tip 2).

 

Proprietatile terapeutice ale alunelor de pamant


● Stimularea cresterii parului
   Aminoacizii si proteinele identificate in alunele de pamant pot fi o metoda complementare prin care sa stimulati cresterea parului. Desigur ca un consum regulat nu implica acest tip de beneficiu in lipsa unui tratament complet adecvat problemei cu care va confruntati. Consumul de alune de pamant pentru a stimula cresterea parului este doar o metoda complementara pe care sa o adaugati in obieciurile zilnice.

● Polichisturile ovariene
   Grasimile monosaturate din alune identificate intr-o cantitate foarte mare ar fi responsabile, conform rezultatelor unor studii, pentru ameliorarea simptomelor sindromului ovarian polichistic.

● Reducerea oboselii
   In aceeasi masura precum in cazul alunelor de padure, cele de pamant sunt o sursa foarte bogata de energie. Organismul transmite deseori semnale de oboseala pentru ca nu beneficiaza de toate substantele necesare pentru a putea functiona corect. Astfel, oboseala este consumul deficitar de fructe, legume, produse bogate din punct de vedere energetic.

   Frecventa cu care sunt consumate alunele, atat cele de padure, cat si cele de pamant, este in stransa legatura cu beneficiile asupra organismului. Un consum regulat de alune, precum ar fi o portie pe zi, poate asigura o parte din necesarul de vitamine si minerale de care organismul este dependent.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!